De Pinus Sylvestris ook wel bekend als Grove Den of Pijnboom hoort tot de familie van de naaldbomen. De boom kwam oorspronkelijk van nature voor in Nederland maar door veenafgravingen en ontginningen zijn deze bomen verdwenen. Later is men de grove den in Nederland gaan aanplanten met zaad uit het buitenland. De den is een groenblijvende winterharde boom en kan wel 40 meter hoog worden en heeft rood-bruine schors, lange donkergroene naalden en puntige kegels. De Pinus Sylvestris heeft takken met knoppen zonder hars. De wintergroene naalden groeien in paren en zijn 3 tot 7 cm lang. Aan de top van de jongste takken groeien 1 of enkele rozerode vrouwelijke kegels, aan de voet van dezelfde of andere jonge takken staan veel geelbruine mannelijke kegels dicht bij elkaar. De den voelt zich het best thuis op zonnige plaatsen op droge tot natte, voedselarme, zure grond (zand en hoogveen).

Bekijk hieronder verschillende foto's van de Grove Den:
Klik op de 1ste foto voor meer informatie zoals vermeld staat in wikipedia, de vrije encyclopedie.
Grove den1, klik hier voor meer informatie Grove den2 Grove den3

Grove den13 Grove den16 Grove den23
Grove den speciale vormen Grove den 2-stammig Grove den 3-stammig
Hieronder vind je de grove den in de groeiperiode. In de periode mei en juni krijgen de dennen nieuwe toppen, ofwel nieuw "scheut" genoemd. In deze periode kunnen ze wel tussen de 20cm en 50 cm groeien. Snoeien of planten is dan niet geschikt omdat dan de sapstromen binnenin de boom volop op gang is. In deze periode is veel water nodig. In het najaar valt deze nieuwe aangroei al niet meer op en is dan ge´ntegreerd als een geheel.

Grove den met nieuwe toppen Grove den met nieuwe toppen Grove den met nieuwe toppen

Na 2 maanden is de nieuwe aangroei uitgegroeid met nieuwe naalden en nog iets lichter van kleur dan de oude naalden. Na enkele maanden is dit kleurverschil opgeheven en kun je de nieuwe aangroei niet meer onderscheiden.
Grove den met nieuwe toppen na 2 maanden Grove den met nieuwe toppen na 2 maanden Grove den met nieuwe toppen na 2 maanden

Hieronder enkele foto's van wat grotere Grove Dennen genomen bij zonnig winter weer in Januari. De grotere bomen zijn ook mooi op stam te snoeien.
Grove den winter1 Grove den winter2 Grove den winter3
Grove den winter4 Grove den winter5 Grove den winter6
Grove den winter7 Grove den winter8 Grove den winter9
Hieronder enkele foto's van wat grotere Grove Dennen (350-400cm) genomen in Februari.
Grove den groot1 Grove den groot2 Grove den groot3

Naar de website